Nadýchané jahodové knedlíky
Na 3–4 porce potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 1 lžíci cukru, 20 g kvasnic, asi 4 dl mléka, 1 žloutek, špetku soli a asi 300 g ovoce
Na podávání si připravte: 200 g tvrdého tvarohu na strouhání, 200 ml zakysané smetany, 70 g rozpuštěného másla a 4 lžíce skořicového cukru. K různým druhům ovoce ale klidně můžete dát, co máte rádi, místo skořicového cukru obyčejný moučkový, ke švestkovým knedlíkům třeba zase mletý mák.
Mouku prosejte do mísy a udělejte do ní důlek. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do důlku v mouce nasypte lžíci cukru, nalijte trochu mléka, rozdrobte do něj kvasnice a zaprašte asi lžící mouky. V teple pak nechte vzejít kvásek.
Když je kvásek nakynutý, přidejte zbytek mléka, špetku soli a žloutek a vařečkou nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte hladké těsto – na dotek je pružné, takřka nelepí a je nádherně hebké. Těsto v míse pak zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte asi 30 minut nakynout. Mezitím si očistěte a nakrájejte ovoce.
Nakynuté těsto propracujte rukama a válečkem rozválejte na asi 7 mm silný plát. Ten nakrájejte na malé kousky, na každý z nich dejte ovoce a to do těsta zabalte jako do měšce. Knedlíky uzlíkem otočte dolů a nechte ještě chviličku kynout. Ve velkém hrnci s poklicí přiveďte k varu dostatečné množství vody. Když voda vře, stáhněte plamen tak, aby jen mírně probublávala, vložte do hrnce část knedlíků a přikryjte poklicí. Vařte asi 8 minut.
Ihned po vyndání knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Postupně takto uvařte všechny knedlíky. Během varu pokud možno nesundávejte poklici, aby zůstaly hezky nadýchané.
Hotové knedlíky podávejte posypané skořicovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, podle chuti přidejte i zakysanou smetanu nebo rozpuštěné máslo. Dobrou chuť!
Další recept
Na 3–4 porce potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 1 lžíci cukru, 20 g kvasnic, asi 4 dl mléka, 1 žloutek, špetku soli a asi 300 g ovoce
Na podávání si připravte: 200 g tvrdého tvarohu na strouhání, 200 ml zakysané smetany, 70 g rozpuštěného másla a 4 lžíce skořicového cukru. K různým druhům ovoce ale klidně můžete dát, co máte rádi, místo skořicového cukru obyčejný moučkový, ke švestkovým knedlíkům třeba zase mletý mák.
Mouku prosejte do mísy a udělejte do ní důlek. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do důlku v mouce nasypte lžíci cukru, nalijte trochu mléka, rozdrobte do něj kvasnice a zaprašte asi lžící mouky. V teple pak nechte vzejít kvásek.
Když je kvásek nakynutý, přidejte zbytek mléka, špetku soli a žloutek a vařečkou nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte hladké těsto – na dotek je pružné, takřka nelepí a je nádherně hebké. Těsto v míse pak zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte asi 30 minut nakynout. Mezitím si očistěte a nakrájejte ovoce.
Nakynuté těsto propracujte rukama a válečkem rozválejte na asi 7 mm silný plát. Ten nakrájejte na malé kousky, na každý z nich dejte ovoce a to do těsta zabalte jako do měšce. Knedlíky uzlíkem otočte dolů a nechte ještě chviličku kynout. Ve velkém hrnci s poklicí přiveďte k varu dostatečné množství vody. Když voda vře, stáhněte plamen tak, aby jen mírně probublávala, vložte do hrnce část knedlíků a přikryjte poklicí. Vařte asi 8 minut.
Ihned po vyndání knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Postupně takto uvařte všechny knedlíky. Během varu pokud možno nesundávejte poklici, aby zůstaly hezky nadýchané.
Hotové knedlíky podávejte posypané skořicovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, podle chuti přidejte i zakysanou smetanu nebo rozpuštěné máslo. Dobrou chuť!
Další recept