Jahodový cheesecake
Na 1 dort potřebujete: 250 g máslových sušenek, 200 g másla a 125 g cukru moučka. Na sýrovou část si nachystejte 550 g cream cheese (například Philadelphia), 250 g mascarpone, 1/4 vanilkového lusku (nebo 5 kapek vanilkového extraktu), 200 ml 33% smetany a 6 vajec. Na dozdobení je potřeba 200 g jahodové marmelády a jahod, kolik uznáte za vhodné.
Postup: Nejdříve si nachystejte korpus. Máslo rozpusťte a zapracujte do něj všechny namleté sušenky a cukr. Pokud nemáte mlýnek, prostě je vložte do sáčku a rozbijte je paličkou na maso. Druhá možnost je vložit je do mixéru. Ráfek (bok) formy obalte pečicím papírem a následně i alobalem, aby se dort potom lépe vyndával. Zhruba z 270 g vzniklé směsi vytvořte dno, ze zbytku vytvořte dostatečně vysoké okraje. Dbejte u toho, abyste těsto opravdu, ale opravdu důkladně namačkali a slisovali dohromady. Takto nachystaný korpus dejte uležet do lednice, než si připravíte náplň.
Rada šéfcukráře: Na zalisování těsta se skvěle hodí cukrářská stěrka na krémy, kterou se vše dobře utěsní.
Do větší mísy vložte všechny suroviny – cream cheese, mascarpone, vajíčka a šlehačku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj vyškrabte semínka a ty přidejte do mísy (případně jen přikapejte vanilkový extrakt). Ručním šlehačem pak vše na nejmenší možnou rychlost šlehejte klidně až 30 minut. Pokud byste zvolili rychlejší stupeň, ingredience by se našlehaly na objemu a to vy NEchcete :-). Hotovou hladkou náplň vložte do nachystaného korpusu a povrch uhlaďte.
Dort pak vložte na 90 minut do trouby vyhřáté na 100–110 stupňů. Pokud byste troubu přehřáli na víc, náplň by opět nabrala na objemu a bylo by po cheesecaku. Hotový dort nechte vychladnout, a pak jej potřete rozvařenou jahodovou marmeládou. Podle nálady a chuti vršek dortu ozdobte jahodami.
Zdroj: http://www.prozeny.cz/
Další recept
Na 1 dort potřebujete: 250 g máslových sušenek, 200 g másla a 125 g cukru moučka. Na sýrovou část si nachystejte 550 g cream cheese (například Philadelphia), 250 g mascarpone, 1/4 vanilkového lusku (nebo 5 kapek vanilkového extraktu), 200 ml 33% smetany a 6 vajec. Na dozdobení je potřeba 200 g jahodové marmelády a jahod, kolik uznáte za vhodné.
Postup: Nejdříve si nachystejte korpus. Máslo rozpusťte a zapracujte do něj všechny namleté sušenky a cukr. Pokud nemáte mlýnek, prostě je vložte do sáčku a rozbijte je paličkou na maso. Druhá možnost je vložit je do mixéru. Ráfek (bok) formy obalte pečicím papírem a následně i alobalem, aby se dort potom lépe vyndával. Zhruba z 270 g vzniklé směsi vytvořte dno, ze zbytku vytvořte dostatečně vysoké okraje. Dbejte u toho, abyste těsto opravdu, ale opravdu důkladně namačkali a slisovali dohromady. Takto nachystaný korpus dejte uležet do lednice, než si připravíte náplň.
Rada šéfcukráře: Na zalisování těsta se skvěle hodí cukrářská stěrka na krémy, kterou se vše dobře utěsní.
Do větší mísy vložte všechny suroviny – cream cheese, mascarpone, vajíčka a šlehačku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj vyškrabte semínka a ty přidejte do mísy (případně jen přikapejte vanilkový extrakt). Ručním šlehačem pak vše na nejmenší možnou rychlost šlehejte klidně až 30 minut. Pokud byste zvolili rychlejší stupeň, ingredience by se našlehaly na objemu a to vy NEchcete :-). Hotovou hladkou náplň vložte do nachystaného korpusu a povrch uhlaďte.
Dort pak vložte na 90 minut do trouby vyhřáté na 100–110 stupňů. Pokud byste troubu přehřáli na víc, náplň by opět nabrala na objemu a bylo by po cheesecaku. Hotový dort nechte vychladnout, a pak jej potřete rozvařenou jahodovou marmeládou. Podle nálady a chuti vršek dortu ozdobte jahodami.
Zdroj: http://www.prozeny.cz/
Další recept